29 April 2019

Als je kind het goed heeft op school, is het al gauw goed.

Mijn zoon is afgelopen maand op de basisschool begonnen. 

Wat was het moeilijk om te kiezen voor de juiste school. Je wilt toch dat je kind goed terecht komt en het beste onderwijs krijgt. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de dichtstbijzijnde school, met het idee dat hij op een gegeven moment zelf naar school kan lopen. Ook voor spelen bij vriendjes leek ons dat handig. Is het de beste school in onze omgeving? Is de populatie van de school wel ok? Genoeg dingen om je de eerste weken druk over te maken, maar uiteindelijk gaat het er om dat hij het naar zijn zin heeft. 

En dat heeft hij! Hij zit in een instroomgroep, een klein groepje met kinderen die allemaal, net als hij nieuw zijn. Thuis heeft hij grote verhalen. Het is wel wennen voor hem. Hoewel hij in het begin riep: “school is heel kort!”, omdat dagen op de crèche altijd nog langer zijn dan op school, is het toch wennen voor hem. Allemaal nieuwe indrukken, nieuwe kinderen, nieuwe regels, routines, etc. Hij vindt het ontzettend leuk, maar hij is erg moe aan het einde van de dag. 

Ook voor mij was het wennen aan het schoolritme. Haasten in de ochtenden, het op tijd op school komen, elke dag brood te moeten smeren. Op tijd op het schoolplein staan om hem weer op te vangen. De eerste dagen was ik bang dat ik het zou vergeten en had ik zelfs een wekker op mijn telefoon ingesteld. Wat waardeer ik nu het brengen van mijn dochter naar de crèche, geen gehaast en ook als ik wat later binnenkom is er geen juf en kinderen in de kring die je aankijken als je binnenkomt :-). 

Nu is mijn kleine man aan het genieten van zijn eerste meivakantie. We zitten in het zonnige Zuid-Frankrijk. Hier werd gister alles van school nagespeeld; van de juf die met de gitaar liedjes zingt, de spellessen in het speellokaal, tot het lopen in de rij en de liedjes die daarbij horen. Kennelijk duurde de verwerking van al deze nieuwe indrukken wat langer bij hem. Ik ben benieuwd hoe de komende tijd er uit gaat zien en hoe mijn zoon omgaat met het drukke schoolritme. In de tussentijd genieten we volop van het Franse leventje, en ik van mijn heerlijke fantasierijke kleuter!